Nyulakról

Oltások nyulaknak:

Pestorin Mormyx

6 hetes kortól adható, a nyulak Myxomatosisa és RHD 1-es törzse ellen ad védelmet. Alapimmunizáláskor 4 hét múlva ismétlő oltásra van szükség.

RHD 1 ellen 1 évig, Myxomatosis ellen fél évig nyújt védelmet.

Nobivac Myxo-RHD

5 hetes kortól adható, a nyulak Myxomatosiasa és RHD 1-es törzse ellen nyújt védelmet.

RHD 1 és Myxomatosis ellen is 1 éves védettséget ad.

Eravac

30 napos életkortól adható, a nyulak RHD 2-es törzse ellen 9 hónapig tartó védettséget ad.

TARTÁSI TANÁCSOK

Etetés?

A nyúlfélék gyors anyagcseréjű állatok, az étvágytalanságot, a táplálék visszautasítását már egyszeri alkalom után is komolyan kell venni és konzultálni érdemes az állatorvossal. Már egy fél napos eleségelutasítás betegség jele lehet, egy napos éhezéstől pedig már akár súlyos következmények alakulhatnak ki. Ebből adódva, ha egy napnál tovább vagyunk távol meg kell szervezni a kisállat etetését. Alomként fűszénát használva egy-másfél napot még azért átvészelnek a nyuszik, ha előtte jóllakattuk őket. A lakásban tartott nyuszik tápláléka főleg szénából, zöldféléből, zöldségből, gyümölcsből és kevés magból álljon: A kisállat-kereskedésekben kapható réti szénát nem lehet túladagolni, akár egész nap szálazhat belőle. A széna magas rosttartalmánál fogva fontos szerepet tölt be az emésztés egyensúlyban tartásában, másrészt koptatja az állandóan növő fogakat, ráadásul jó elfoglaltságot is jelent a kisállat számára. Nagyon érzékenyek a gombatoxinokra, így dohos szagú penészes fűszénát semmiképpen nem szabad adni. A zöldféléket, zöldségeket és gyümölcsöket tiszta csapvízzel lemosva, leszáradva, esetleg kissé megfonnyasztva, lehetőleg ne hidegen adjuk. Adhatunk sárga és fehérrépát levelestül, karalábé és reteklevelet, brokkolit, kevés karfiolt levelestül, zöldsalátát módjával, uborkát, paradicsomot, almát, görögdinnyét, sütőtököt, zsenge kukoricát, cseresznyét, őszibarackot, szőlőt, kivit stb. Sose kapjon egyféléből sokat, etessük változatosan. Nagyon fontos, hogy a nem magevők. Egy lakásban tartott törpenyúlnak az egynapi magadagja legfeljebb egy-két teáskanálnyi a kereskedelemben kapható magkeverékekből. Ha a mageleség folyamatosan áll a rágcsáló előtt, úgy attól nem csak elhízik, de könnyen erjedéses hasmenést is okoz. Hasonló okokból kenyeret sem adhatunk sokat a nyuszinak. Hetente egyszer-kétszer adott kisebb darab szárított kenyérhéj előnyös a fogkoptatás miatt. Táplálékmaradék ne szennyezze a terráriumot, a két etetés között minden megmaradt eleséget vegyünk ki. A nyúlfélék és néha a tengerimalac reggelente a végbélből egy speciális lágy bélsarat szív ki, ami nem kóros dolog.

Itatás?

Minden állatnak szüksége van vízre. A napi folyadékszükséglet nagy részét a zöldfélékből és gyümölcsökből fedezik, de emellett több-kevesebb vizet is isznak. A legideálisabb a golyós önitató, amit minden rágcsáló hamar megtanul használni, és nem vizesíti át a terráriumot. Az itató vizét néhány naponta friss vízre cseréljük.

Elhelyezés?

A lakásban tartott nyuszik lakhelyéül a testméretnek megfelelő terráriumot vagy ketrecet választhatunk. A terráriumot a lakás egy nyugodt, huzatmentes, lehetőleg természetes fénnyel megvilágított, de az erős naptól védett, a fűtőtesttől megfelelő távolságra lévő, szobahőmérsékletű helyén helyezzük el. Alomnak tiszta száraz pormentes faforgácsot, fűszénát, esetleg papírvattát, mókusféléknek darabolt fakérget használhatunk. Az alom alá egy réteg macskaalmot tanácsos tenni nedvszívóként. Az almot rendszeresen cseréljük, ne engedjük átnedvesedni. A megfelelő gyakorisággal cserélt alom mellett az egészséges, vagyis magát rendszeresen mosdató nyuszi fürdetése felesleges, sőt káros. Az almon tartott nyuszik karmai nem kopnak megfelelően, ezért ezeket havonta ellenőrizni, vágni kell. Minden kisállatnak szüksége van egy megfelelő búvóhelyre. Nagyon fontos, hogy folyamatosan tartsunk rágófát a terráriumban. Erre a legalkalmasabb néhány gyümölcsfaágat (pl. cseresznye, barack, körte, alma) jól lemosva, legjobb rügyestül, vagy akár levelestül, gyümölcsöstül behelyezni. A gyümölcsfaágak kérgét szívesen lehántolják, miközben állandóan növő fogukat a lehető legtermészetesebben koptatják.

NŐSTÉNY NYULAK IVARTALANÍTÁSA

Nőstény nyulak ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése

A nyúlfélék nagyon szapora állatok. Néhány hónaposan már ivarérettek, a nőstények szinte egész évben ivarzásra képesek, évente több almot is lerakhatnak, egy alomban fajtától függően több fióka is lehet.

Gyógyítási céllal

Méhgyulladás vagy más méhrendellenesség illetve kóros petefészekelváltozás esetén terápiás céllal szükséges az ivartalanítást elvégezni.

Nőstény nyulak ivartalanításával kapcsolatos tudnivalók:

Az ivartalanítást általában ivarérettség után, kb. 4 hónapos kortól szokás elvégezni. A hasi műtétet altatásban végezzük. A nyúlfélék anatómiai okokból nem tudnak hányni, így koplaltatás nem szükséges a műtét előtt. A hasfali metszést rétegesen zárjuk, a bőrvarratokat egy hét elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatását védőgallérral akadályozhatjuk meg.

BAK NYULAK IVARTALANÍTÁSA

Bak nyulak ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése

A nyúlfélék nagyon szapora állatok. Néhány hónaposan már ivarérettek, a nőstények szinte egész évben ivarzásra képesek, évente több almot is lerakhatnak, egy alomban fajtától függően több fióka is lehet.

Agresszív viselkedés a társakkal

A hím nyulak másik hímmel összezárva sokszor marakodnak egymással.

Az ivartalanítással kapcsolatban a tulajdonosoknak érdemes tudnia:

Az ivartalanítás altatásban történik. A nyúlfélék anatómiai okokból nem tudnak hányni, így koplaltatás nem szükséges a műtét előtt. A műtét során a heréket távolítjuk el.

NYÚLBETEGSÉGEK

VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ FERTŐZŐ NYÚLBETEGSÉGEK

MYXOMATOSIS

Bevezetés:

A nyulak myxomatosisát egy az emberi himlőhöz hasonló Poxvírus okozza, melyet általában a szúnyogok terjesztenek. A betegség nagyon veszélyes, általában elhullással végződik.

Tünetek:

Egy hetes lappangási idő után a legjellemzőbb tünetek a fejen alakulnak ki. Hurutos, majd gennyes szem és orrfolyás mellett a szem körül az orron és a füleken daganatszerű növedékek alakulhatnak ki, melyek később a nemi szervek körül, majd testszerte jelentkezhetnek. Az állatok étvágytalanok, lesoványodnak, sok esetben elhullás is bekövetkezik.

Megelőzés:

A szúnyogháló sem ad biztos védelmet, mivel a betegséget időnként a bolhák és más vérszívó ízeltlábúak is terjeszthetik, ráadásul a fertőzött ízeltlábút a takarmánnyal is bejutatthatjuk. Biztos védelmet csak védőoltással lehet kialakítani! A betegséget csak tünetileg lehet kezelni, mely sok esetben kudarccal végződik.

NYULAK VÉRZÉSES BETEGSÉGE

Bevezetés:

A nyulak vérzéses betegségét (Rabbit Haemorhagic Disease, RHD) egy Calicivírus okozza. A korokozó fertőzött váladékokkal gyorsan terjed és nagyon veszélyes, általában elhullással járó megbetegedést okoz.

Tünetek:

A fertőzés 1-2 nap alatt drasztikus tüneteket okoz, láz, levertség, étvágytalanság, majd hirtelen véres orrfolyás, légszomj után a nyulak általában elpusztulnak.

Megelőzés:

Szerencsére van forgalomban védőoltás, mellyel védekezhetünk a betegség ellen. Megbetegedés esetén kezelést nem szabad alkalmazni, a fertőzött nyulakat kíméletesen el kell altatni, és a megbetegedést hatósági állatorvosnak be kell jelenteni!

RHD 2

Bevezetés:

Nyulak vérzéses betegségének 2-es törzse.

Tünetek:

A nyuszik szinte minden korosztálya fogékony erre a betegségre. Ez a törzs vérrögképződésre hajlamosít. Jellegzetes tünetei nincsenek, az állatok hirtelen elpusztulnak. A lappangási idő a fertőzödéstől számított 3-9 nap is lehet.

Megelőzés:

Eravac inaktivált vakcina. A nyuszik 30 napos kortól olthatóak, a a védettség az oltástól számított 1 hét múlva alakul ki, mely 9 hónapig tart.

Az oltás esetleges mellékhatásai: a testhőmérséklet rövid ideig tartó emelkedése, amely a vakcinázás után 2-3 nappal fordulhat elő, valamint 2 cm-nél kisebb méretű duzzanat kialakulhat a vakcinázás helyén, amely magától felszívódik idővel.

OLTÁSOK NYULAKNAK:

Pestorin Mormyx

6 hetes kortól adható, a nyulak Myxomatosisa és RHD 1-es törzse ellen ad védelmet. Alapimmunizáláskor 4 hét múlva ismétlő oltásra van szükség.

RHD 1 ellen 1 évig, Myxomatosis ellen fél évig nyújt védelmet.

Nobivac Myxo-RHD

5 hetes kortól adható, a nyulak Myxomatosiasa és RHD 1-es törzse ellen nyújt védelmet.

RHD 1 és Myxomatosis ellen is 1 éves védettséget ad.

Eravac

30 napos életkortól adható, a nyulak RHD 2-es törzse ellen 9 hónapig tartó védettséget ad.